21.12.15

d'amor i joia





Entre els meus, sempre he tingut fama de forofa dels nadals. D'uns anys cap aquí ja no n'estic tan segura de que això sigui així. Sumo anys, i la nostàlgia dels nadals passats comença a fer-me la guitza, i en aquests dies d'amor i joia, no hi acabo de trobar el què busco.

Quan al novembre començo a veure els llums, els catàlegs de joguines, els arbres de plàstic als balcons i els anuncis de torrons i perfums, el botó del neguit se m'activa. La conseqüència és l'enuig, perquè em sembla que aquesta pressa, aquestes empentes, fan que quan arriba el moment de menjar els polvorns, desitjaria fer un salt que em plantés al set de gener, de oca a oca y tiro porqué me toca. Són dies en que em costa regular els nivells de crispació. Per això, des de fa uns nadals, estic fent una feina lenta per baixar el llistó de les expectatives i centrar-me en quatre bàsics:  la idea del solstici, el canvi d'any, el tenir un detall amb els que estimo, el moment de reflexió i neteja... i això em fa bé.






Deixo que el nadal entri a poc a poc a casa, sense massa rebombori. El primer cap de setmana de desembre fem les postals i per la puríssima, el pessebre. Més endavant, em reservo una estona tranquil.la per fer la corona de la porta.  Fins el cap de setmana previ al nadal, no deixo que arribi l'arbre a casa, i comencem a alimentar el tió quan falta poc per acabar l'escola.  El vint-i-tres ho deixem tot llest per fer el caldo, i el vint-i-quatre anem a la floristeria a buscar el pi i les flors per engalanar la taula. A poc a poc, sense excessos i amb ordre.






L'altre dia, quan baixava la immensa olla del traster i la carregava al cotxe per dur-li a la mare (d'un nadal a un altra la guardo jo, perquè és grossa com un bombona de butà, i tenim un traster generós), me n'adonava que, fer el traspàs de l'olla del caldo cada any, ja és tradició. La cantata de l'escola, passar calor al gimnàs, dempeus, mentre se'ns cau la baba veient els nostres infants, també em sembla tradició. També podria posar al sac de les tradicions sortir un dissabte ben d'hora per anar a triar l'arbre. O desembolicar les figures del pessebre, descobrir sota el paper de diari el personatge que s'hi amaga: Tradició consolidada. Sopar un ou ferrat enlloc de verdura, perquè aquests dies anem de bòlit i no donem per més, això també és tradició, oi? Trucar a aquella tieta llunyana que t'estima tant, i, amb l'excusa de desitjar-vos unes bones festes, posar-vos al dia, una tradició que voldria que fos eterna. Portar un pot de caldo de nadal als avis, o a aquells veïns tan vellets del quart, això és tradició i a més a més, em fa feliç. Són les petites coses, no les postals d'anunci, el què em fa ser present durant les festes.

Vivim en un moment tan farcit d'inputs i imatges que exposen espais suposadament íntims, que ens oblidem de viure per tal de poder ensenyar. I que consti que sé que no estic lliure de pecat... deixe-m'ho en que ho estic revisant.




Entre los míos, siempre he tenido fama de forofa de las navidades. Ultimamente, ya no estoy tan segura de que esto sea así. Sumo años, y la nostalgia de las navidades que han pasado empieza a hacerme la puñeta, i en estos días de paz y amor, no acabo de encontrar lo qué busco.

Cuando en Noviembre empiezo a ver las luces, los catálogos de jugeutes, los árboles de plástico en lso balcones y los anuncios de turrones y perfumes, el botón de la angustia se me activa. La consecuencia es el enfado, porqué me parece que esta prisa, estos empujones, hacen que cuando llega el día de comerse los polvorones, desearía dar un salto que me plantase al siete de enero, de oca a oca y tiro porqué me toca. Son días en los que me cuesta regular los niveles de crispación. Por eso, desde ya hace algunas navidades, estoy haciendo un lento trabajo para enfriar los niveles de expectativas y centrarme en cuatro básicos: me agarro a la idea del solsticio, al cambio de año, al tener un detalle con los que amo, al momento de reflexión y limpieza... y eso me hace bien.

Dejo que la navidad entre poco a poco en casa, sin demasiado escándalo. El primer fin de semana de diciembre, hacemos las postales y por la purísima, el belén. Días después, me reservo un rato tranquilo para hacer la corona que colgaré en la puerta. Hasta el fin de semana anterior a Navidad, no dejo que entre el árbol, y empezamos a alimentar al "tió" cuando falta poco para que termine el cole. El 23 lo dejamos todo listo para el caldo, y el 24 nos acercamos a la floristería a por el pino y las flores que decorarán la mesa. Poco a poco, sin excesos y ordenado.

El otro día, cuando bajaba la inmensa olla del trastero y la cargaba en el coche para llevársela a mi madre (de unas navidades a otras la guardo yo, porqué es grande como una bombona de butano, y tenemos un trastero generoso), me daba cuenta de que, hacer el traspaso de la olla del caldo cada año, ya es tradición. Ir a la cantata de la escuela, pasar calor en el gimansio, de pie, mientras se nos cae la baba viendo a nuestros chiquillos, también me parece tradición. También podría poner en el saco de las tradiciones salir un sábado temprano para ir a elegir el árbol. O desenvolver las figuras del belén, descubrir bajo el papel de periódico el personaje que se esconde: Tradición consolidada. Cenar un huevo frito y no verdura, porqué estos días vamos de culo y no damos para más, esto también es tradición ¿verdad? Llamar a aquella tía lejana que te quiere tanto, y, con la excusa de desearos unas felices fiestas, poneros al día, una tradición que desearía que fuese eterna. Llevar un tarro con de caldo de navidad a los abuelos, o a los ancianos que viven en el cuarto, ésto es tradición, y además me hace feliz. Son las pequeñas cosas, no las postales de anuncio, lo que me permite estar presente durante las fiestas.

Vivimos en un momento atiborrado de ímputs e imágenes de cartulina que exponen espacios supuestamente íntimos, que nos olvidamos de vivir, con tal de poder enseñar. Y que conste que sé que no estoy libre de pecado... dejémoslo en que lo estoy revisando.


4 comentarios :

Nunu dijo...

Poc a poc, bona lletra i bones festes.

Caterina Pérez dijo...

gràcies nunu! igualment :) una abraçada!

entrenapsicols dijo...

Que segueixis amb molts nadals com aquests

Ludmila dijo...

Qué blog tan maravilloso e inspirador!