18.4.13


Garden Journal 

(17 d'Abril, 2013. Les 9'00 del matí)


La petita pomera està farcida de flors roses. L'altre dia li vaig explicar a la Rita que, si tot anava bé, cada floreta era una futura poma. Ella em va preguntar que de quin color serien. La veritat és que no li vaig saber contestar. Aquesta pomera, que hauríem de qualificar de"branca plantada en un test", la vaig comprar, en un rampell, a un centre comercial l'any passat. Anava envasada com si fos un enciam iceberg, així que no contenia cap explicació de com s'havia de tractar ni de quina classe de pomes faria.... potser perquè ningú pensava que aquell esqueix pelat podria sobreviure en un entorn urbà. Fa un any que la vam adoptar, i sembla que el seu test, la nostra terrassa i el seu raconet de sol de tarda li han fet profit.

*****

El pequeño manzano está abarrotado de flores rosas. Días pasados le conté a Rita que, si todo iba bien, cada flor sería una futura manzana. Me preguntó que de qué color. La verdad es que no supe responder, este manzano, que para ser exactos deberíamos calificar de "rama plantada en una maceta", lo compré en un centro comercial el año pasado. Iba envasado como si fuese una lechuga iceberg, así que no tenía ningún manual dónde explicara ni sus cuidados ni qué clase de manzanas haría... quizás porqué nadie pensaba que aquel esqueje escuálido podría sobrevir en un entorno urbano. Hace un año que lo adoptamos y parece ser que su maceta, nuestra terraza y su rincón de sol de tarde le han sentado bien.



He plantat mongeta tendra a un parell de testos molt grans (aquest cop no me'n vaig sortir amb el planter, així que l'he comprat fet... com et trobo a faltar avi!). Els tinc al mur de la terrassa. El meu objectiu és que quan les mongeteres comencin a enfilar es vagin entortolligant per la columna i, apart de regalar-nos un platet de mongeta tendra, tinguin una funció decorativa. De totes maneres, tinc els meus dubtes de que la idea sigui bona, ja que sospito que la planta es troba massa a la intempèrie, els dies de vent no està gens protegida, i em sona que el vent no ajuda a que la planta vulgui estirar-se... en fi, faré l'intent i si no, tot això que ja sabrem.

*****

He plantado judía verde en un par de enormes tiestos. Los tengo en el muro de la terraza. Mi objetivo es que cuando las plantas empiecen a trepar lo hagan por la columna y que, aparte de regalarnos un platito de judías, tengan su función decorativa. De todos modos tengo mis dudas de que la cosa funcione, sospecho que la planta se encuentra demasiado a la intemperie, los días de viento no queda nada protegida, y me suena que el viento no ayuda a que la planta quiera estirarse... en fin, haré el intento i si no funciona, una cosa más que sé.



El groseller de l'any passat, que aquest hivern vaig pensar que estava ben mort i que de poc no li ha anat d'anar a parar a la brossa, està espectacularement verd i ple d'unes minúscules floretes verdes que s'amaguen entre les fulles... es convertiran en groselles vermelles? Només de pensar-ho se m'escapa un somriure. 

*****

El grosellero del año pasado, y que este invierno pensé que había muerto, está espectacularmente verde y unas minúsculas florecitas se esconden entre sus hojas... Se convertirán en grosellas rojas? Solo de pensarlo ya sonrío.


L'alfàbrega de fulla petita es va espigar i eixugar amb el sol d'hivern, al final d'aquest, vaig arrencar les tiges i les vaig fregar de manera que totes les petites llavors s'escampessin sobre la terra. La planta seca encara desprenia aquella olor tan agradable que se'm va quedar impregnada a les mans. He anat regant el test, i al cap d'unes tres setmanes estan treient el cap aquests petits brots... ja veurem si son males herbes o alfàbrega, el seu aroma en desvetllarà el misteri. 

Aquesta planta em va molt bé a l'estiu, quan sortim a sopar a la terrassa demano als nens que es refreguin les mans, els braços i les cames en ella per tal de mantenir els mosquits a ratlla. La de fulla petita pels mosquits, la de fulla gran per pestos i amanides!

*****

La albahaca de hoja pequeña se espigó y secó con el sol de invierno. Luego arranqué los tallos y los froté de tal forma que todas las pequeñas semillas se esparcieran por la tierra. La planta seca todavía desprendía aquel olor tan intenso del verano. He ido regando la maceta, y al cabo de unas tres semanas están apareciendo estos pequeños brotes... ya veremos si son malas hierbas o albahaca, su aroma desvelará el misterio.



Durant l'hivern també he deixat que la ruca s'espigués per tal de recollir-ne les llavors i plantar-ne de nou. El seu aspecte es d'herbota. Les tiges han crescut fines i altíssimes, algunes més altes que jo. Quan corre l'aire fan molt bonic balancejant-se totes alhora. La flor és blanca i fina, però la meva sorpresa ha estat descobrir que al llarg de l'esvelta tija han anat apareixent unes petites baines que em fan sospitar que són la llavor que haig de recollir... no ho sé del cert, però seguiré observant-la i deduint.

*****

Durante el invierno también he dejado que la rúcula se espigara para recolectar sus semillas y plantarlas de nuevo. Su aspecto es de hierbajo campestre. Sus tallos finos se han hecho altísimos, algunos más altos que yo. Cuando corre la brisa se ven muy bonitos, balanceandose al mismo tiempo. La flor es blanca y fina, pero mi sorpresa ha sido descubrir que a lo largo de su tallo esvelto, han ido apareciendo unas pequeñas vainas que sospecho que serán las semillas que debo recolectar... no estoy segura de ello, pero seguiré observándola y deduciendo.



La camamilla joveneta que vam aconseguir en un mercat ecològic, després d'un any de lent creixement, sembla que vol ensenyar-nos alguna floreta... També hi he detectat una mica de pugó que he tret amb els dits. L'hauré d'anar vigilant, l'any passat vaig tenir una plaga bastant gran de pugó i no m'ha agradat veure'n de nou. A més a més, també hi ha forces formigues rondant els testos de la maria lluisa i algunes maduixeres... la presència d'aquests insectes la vaig lligar estretament amb la del pugó l'estiu passat, en tenia moltes trastejant d'un test a l'altre, i en algun lloc vaig llegir que protegeixen el pugó perquè mengen la saba que ells deixen... inclús arriben a traslladar-los d'un test a l'altre... En fi, la guerra ha començat!

*****

La joven manzanilla que conseguimos en un mercado ecológico, después de un año de lento crecimiento, parece que quiere enseñarnos alguna florecita... He detectado en ella un poco de pulgón que he apartado con los dedos. Deberé vigilarla de cerca, el año pasado tuve una plaga bastante grande de pulgón y no me ha gustado nada volver a encontrarlo de nuevo. En fin, la guerra ha empezado!



Les pastanagues estan esplèndides! Tocaria esclarir-les, però m'esperaré unes setmanes a que es facin una pèl més grans per poder menjar-les i que, tot i que petitones, tinguin una mica de gust.

*****

Las zanahorias estan espléndidas! Tocaria esclarecer, pero esperaré unas semanas, así crecerán un poco más y, aunque pequeñas, tendrán un poco de sabor y así nos las podremos comer.

6 comentarios :

Unknown dijo...

M'agrada molt aquest garden journal! :)

barbarita dijo...

oh! q xulo i verd! jo tb vaig espigar l'alfàbrega (de fulla gran) i n'he plantat les llavors ;D aviam si surt!

.)

honi mun dijo...

qué bonita terraza! también yo estoy intentando crear mi propio jardincito/huerto, y es una maravilla ver crecer el verde ^_^ Se ve todo precioso

Olga dijo...

Fue un rato muy agradable de leer tu Garden journal! Me gusta mucho como lo describes! Sacarás 2 y 3 números? Je je je queremos ver el color de esas manzanas y albahaca verde junto con una columna envuelta con las hojas grandes de judías!

Mariona dijo...

M'encanta!!!
I em fa gràcia perquè veig el nostre hortet reflectit en el teu, jijijiji. Quina bona idea, això de fer un diari del jardinet!! És increible, un miracle de la natura veure per primavera com creix amb força tot el que hi ha plantat!!
Gràcies per compartir-ho!

MorenetaOnLine dijo...

Em fascina el teu raconet!!! Jo que he viscut des de petita entre camps i marges,... si hagués estat "urbanita" m'encantaria un hortet com el teu!